сряда, 26 декември 2018 г.

Гъбарство


  Гъбарство


 Няма да обяснявам разликите между гъбите подробно, защото не искам да насърчавам никой да бере гъби. Всеки, който желае може да се самообразова по темата. Неприемливо е да не познаваме собствените си гори и да внасяме предубеждения за българските гъбари при положение, че имаме много вкусни ядливи гъби. Всичките ми дядовци са брали гъби и никой не се е отравял. Много близки хора също продължават да берат и до ден днешен. Радвам се, когато става въпрос за нещо, което можеш да научиш сам и все още се практикува свободно сред природата. При гъбата булка смятат червената мухоморка за неин двойник, защото са от един род и имат подобни черти. Вероятно е възможно да объркаш гъбата булка, когато не е разпукана, защото излиза от яйцевидно було, както други отровни гъби от род мухоморки, но при разрез се виждат разликите. Различните гъби може да бъдат объркани, когато са променили цветовете си според климатичните условия, но отново имат много разлики. От манатарките също има различни видове и често дяволската гъба е посочвана за техен двойник, но тя има много по-различни цветове дори напечена от слънцето. Има и посиняващи манатарки, които често се бъркат за отровни и дяволски гъби, защото и дяволската гъба посинява. Смятам, че печурката и сърнелата имат много по-лесни за объркване двойници, като печурката в начален стадии на развитие прилича на бялата мухоморка, а сърнелата има много близки двойници. За начинаещ гъбар е добре да започне да чете и да бере с познат опитен гъбар, като за начало манатарка. Проблема е, че някои хора берат гъби докато все още са много малки, за да има много добър и ясен признак за техния вид. Натравянията се получават заради ниската култура и грамотност. Същите, които си хвърлят боклука по горите берат и гъби. Най-добре е, ако не познаваш гъба изобщо да не я береш, а не да и „переш шута както съм чувал редица хора да казват.
  Моля не удряйте гъбите, защото вредите на мицела, дори отровната гъба е в синхрон с околната среда и е важна за екосистемите. Гъба се бере с нож на нивото на земята, като е добре отрязаното да се покрие с клонки, пръст и листа, за да не изсъхва мицела.